Po chlebu se netloustne

Po chlebu se netloustne

Chléb je základní potravinou už od pravěku. Tehdy ještě nekvašený; kvasnice objevili staří Egypťané. Nejspíš ne náhodou zhruba ve stejné době vzniklo pivo. Chléb znali starověcí Římané a hraje významnou roli v dějinách křesťanských kultur. Která potravina se vyskytuje nejčastěji v písních, básních, románech a dalších literárních dílech? Samozřejmě chléb.
Připomíná nám jej i lidová slovesnost: chleba je totiž všude o dvou kůrkách, koho chleba jíme, toho píseň bychom měli zpívat, a odříkaného chleba je vždy největší krajíc.

Zdravá střeva
Přestože si jako každá moderní žena hlídám linii a snažím se jist zdravě, chléb si neodpírám. I když se říká, že po pečivu se tloustne, vláknina naopak pomáhá zasytit žaludek a prospívá dobré kondici střev. Obyčejný český chléb, který najdete na pultech většiny obchodů, je zpravidla kvalitní a zdravý. Není sladký. Většinou obsahuje dva druhy tmavé mouky (pšeničnou a žitnou), kvásek, sůl a vodu. Vysoký obsah vlákniny napomáhá střevní peristaltice a snižuje glykemický index. Na rozdíl od bílého pečiva po něm nedostanete tak brzy hlad.

Vitamíny a stopové prvky
Kvalitní chléb obohatí vaši stravu vitamíny B, železem a vápníkem. Navíc můžete mít chléb se slunečnicovými semínky, ořechy, klíčky, ovocem, bylinkami nebo kořením. Pekaři jdou s dobou a dobrý chléb umí upéct nejen tradičně, ale i za pomocí nových technologií.

Výběr je na nás
Dobrý chleba by měl křupat. Měkký bílý chléb pochopitelně našemu zdraví prospěje mnohem méně než klasická tmavá varianta s křupavou kůrkou. Výběr je na nás. Osobně hledám kvalitu, nepřeháním to s množstvím, a tak i chlebem prospívám svému zdraví. Čerstvý a křupavý obyčejný pšenično-žitný chléb s máslem mi připomíná sobotní letní rána s rodiči na výletě. A je dodnes základem studené kuchyně v mé domácnosti. (MD)

DOBRÉ RECEPTY
ARCHIV ČLÁNKŮ
ÚVOD
ČASOPIS
PRODEJNY DOBRÉ PEČIVO