Vánoční cedrátky

Vánoční cedrátky

Jedná se o starý, málo užívaný recept, který je znám od konce 19. století. V naší rodině se tyto řezy pekly již před 1. světovou válkou a každé Vánoce se vždy s úspěchem dělají a recept přechází na další generaci. Je z velmi nenáročných surovin, které jsou vždy doma k dispozici. Ale jejich kombinace je ve výsledku vynikající. Možná je trochu náročnější na zručnost kuchařky, ale přesto doporučuji vyzkoušet. Původ názvu je mi neznámý a bohužel již není nikdo, kdo by jej mohl vysvětlit.

Suroviny
Na těsto – 20 dkg HERY nebo másla, 10 dkg cukru moučky, 20 dkg hladké mouky, 10 dkg jemně mletých lískových oříšků
Na polevu – 2 žloutky, 12 dkg cukru moučky, 1 vanilkový cukr – utřít, cca 10 min.
Rybízový džem na spojení plátů (měl by se dobře roztírat, bez kousků).

Postup
Všechny suroviny na těsto na těsto dáme do misky a vypracujeme ručně těsto. Těsto dáme na chvíli odpočinout do lednice. Pak z něj vytvoříme váleček, který rozdělíme na 8 dílů. Z každého dílu vyválíme válečkem na pomoučněném prkénku slabý pruh cca 7 x 20 cm. Pruhy si urovnejte nožem tak, aby byly pokud možno stejné, budou se vám pak lépe slepovat k sobě. Máme tedy 8 pruhů, které dáme na plech vyložený pečícím papírem – na každý plech dáme vždy 4 pruhy na šířku. Pečeme je ve vyhřáté troubě poměrně krátce do zlatova. Pak vždy dva pečené pláty spojíme k sobě rybízovým džemem. Máme tedy 4 spojené pásy, které potřeme na povrchu žloutkovou polevou. Pak je dáme na krátkou dobu zasušit do mírně vyhřáté trouby (na plechu). Nakonec nakrájíme řezy 2 x 7 cm.

DOBRÉ RECEPTY
ARCHIV ČLÁNKŮ
ÚVOD
ČASOPIS
PRODEJNY DOBRÉ PEČIVO